Najnoviji članci

Izgradnja online prisustva

Napisala 

Intenzivan razvoj Interneta doprinosi rušenju prostornih i vremenskih ograničenja u obavljanju trgovine. Kao uspešan medij komuniciranja i trgovine Internet u značajnoj meri proširuje okvire delovanja biznisa na globalnom tržištu.

Efekti Interneta u komuniciranju i trgovini su višestruki i ispoljavaju se kako na domaćem, tako i na internacionalnom tržištu. Posebno se ruše međudržavne i tržišne granice u obavljanju trgovine. Zahvaljujući Internetu čitav svet postaje jedno globalno selo i tržište. Internet podstiče trgovinu na globalnom tržištu. Uporedo sa tim, firme koje su do juče imale neodrživu poziciju u okvirima samo domaćeg tržišta, dobijaju novu šansu i nove podsticaje za razvoj u novom elektronski umreženom okruženju.


Prvi korak u izgradnji online prisutnosti je zauzimanje prostora na internetu. Postoje dva načina kako to da uradite:
1. Korišćenje gotovih web stranica koje sadrže sve potrebne elemente u okviru templajta
2. Izgradnja ​​website od nule uz potpunu kontrolu svih tehničkih komponenti.

Druga opcija je tehnički zahtevnija, pa počnimo s lakšom opcijom. Gotove web stranice mogu izbeći tehničke probleme za stvaranje web stranice koristećenjem besplatnih ili jeftinih alata za stvaranje i pokretanje stranice. Ovi alati će vam omogućiti da odaberete web adresu (poznatije kao URL web stranice) koja obuhvata domen ime i hosting (prostor na serveru) i alate pomoću kojih možete menjati sadržaj stranica. Negativna strana već pripremljenih sajtova je što ne možete imati unikatni sajt i uslovljeni ste na korišćenje samo određenih elemenata.

Pokretanje sajta od nule

Dizajniranje web stranice od nule može biti malo komplikovano, ali omogućava veću slobodu u dizajnu. Postoji nekoliko osnovnih koraka koji treba da se sprovedu ukoliko se korisnik odluči za izgradnju web stranicu iz temelja.

Kupovina web adrese

Prvi korak je kupovina web adrese. U većini slučajeva ima smisla da se koristi naziv koji se odnose na poslovanje, na primer, ako korisnik ima radnju pod nazivom "Prodavnica čokolada", možda bi korisnik trebao da uzme u obzir sledeće URL adrese: www.prodavnicacokolada.com ili www.prodavnicacokolada.rs

Kada odabere željenu adresu sledeći korak je kupovina adrese iz registra domena kao na primer www.godaddy.com. Ovde korisnik može da proveri dostupnost željene lokacije, adresu ili naziv domena i da ga "iznajmi" za minimalnu godišnju naknadu. Korisnikovoj web stranici je potreban i hosting a godaddy uz malu mesečnu ili godišnju naknadu obezbeđuje prostor na svojim serverima. Na taj način Web stranica će biti dostupna ljudima koji žele da posete sajt. Kada pronađe kompaniju koja će mu obezbediti webhosting i kada ga kupi, potrebno je da se korisnik vrati na sajt kompanije za registraciju domena od koje je kupio web adresu i poveže je sa webhosting kompanijom. Potrebno je da pronađe vodič u okviru registracije domena koji će mu objasniti kako se to radi.

Dizajniranje web stranice

Sada kada ima ime i hosting, potreban mu je web sajt dizajn. Pošto je Web vizuelni medij, Web strane se moraju pažljivo dizajnirati i prezentovati.Prvo što trebate da razmotri jeste layout sajta jer će on uticati na to kako će njegovi posetioci imati interakciju sa sadržajem na stranicama. U nastavku biće pomenute neke od osnovnih stranica koje sajt treba da sadrži.

Home stranica - Ovu stranicu posetioci vide kada pristupe web adresi. Obično, početna stranica daje osnovne informacije o poslovanju, uključujući ime kompanije, adresu i kratak opis usluga.
O nama stranica - Ovde, posetioci mogu videti osnovne informacije o poslovanju.
Kontakt stranica - Ova stranica ide u detalje o lokaciji poslovanja i kako posetioci mogu kontaktirati kompaniju.
Korisnik bi trebao da uzme u obzir dodatne stranice kako bi svojim posetiocima obezbedio i više od osnovnih podataka. Dodatne stranice će ovisiti o funkcijama poslovanja, na primer, preduzeća za nekretine često imaju stranicu sa listom svih raspoloživih stanova kuća i ostalih nekretnina. Web stranice za veće organizacije često obuhvataju biografije ključnih ličnosti u društvu, ili raspored događanja.

Kada ima definisan raspored sajta (Site Map-u), vreme je da pređe na dizajniranje. Postoje dva načina za to: korištenjem alata za uređivanje sajta ili da radi direktno sa HTML i CSS kodom (što je više tehnički). Za većinu početnih websajtova vlasnici koriste alat za uređivanje koje besplatno nudi većina hosting kompanija i to predstavlja najlakši i najbrži način da se napravi web stranica. Ovi alati pružaju intuitivno uređivanje i može ga koristiti svako ko je radio sa bilo kojom osnovnom aplikacijom za npr. obradu teksta, slanje e-mailova, itd. Neke druge kompanije odlučuju da angažuju nezavisnog dizajnera u ovoj fazi. Naknade za ovu uslugu su različite, ali za kompanije, web dizajn je vredan dodatni trošak.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Pročitano 846 puta
Više iz ove kategorije Uvod u SEO »