Najnoviji članci

Uvod u SEO

Napisala 

Dođite do kupaca korišćenjem alata za pretragu.

Kako korisnici pretražuju Internet? Možda traže sajt “Kontiki” turističke agencije ili najbliže prodavnice elektronskih uređaja. Kako ove stranice završe u rezultatima pretraživača? Internet je kao veliki direktorijum. Pretraživač Google Chrome pruža korisniku sve informacije koje su dostupne na Web-u uz pomoć automatskog alata koji pravi kopiju podataka na internetu. Zatim, on koristi signal da bi utvrdio popularnost sajta ili broja kvalitetnih web stranice koje linkuju ka toj stranici i time određuje relevantnost traženog pojama, kao što je "turistička agencija" ili "prodavnica elektronike". Pretraživač tada daje rezultate, i ređa ih po redosledu važnosti. To dovodi do pitanja većine website vlasnika “Kako da se poboljšaju svoju poziciju na pretraživačima?”

SEO (Search Engine Optimization) je oblast Internet marketinga koja se bavi rešavanjem ovog čuvenog pitanja. Za razliku od drugih disciplina marketinga, SEO nije razotkriven do kraja i verovatno neće ni biti jer pretraživači čuvaju tajnu i metrike koje utiču na rang sajta. U Srbiji postoji veliki broj agencija koje nude SEO usluge, a malo njih zna kako se on zaista radi Istina je da veliki broj ovih agencija zapravo uradi par osnovnih izmena u sadržaju i nadaju se da će to pomoći poboljšanju ranga sajta.

Zašto je važan SEO?

Kompanije ili organizacije zaista moraju da razumeju da suština dobrog pozicioniranja na pretraživačima nije samo u plaćanju agencija da to urade, već je u izgradnji sadržaja. Pravi značaj je u izgradnji korisnog sadržaja za Web sajt, ali i za društvo uopšte. Sučeljavanjem sadržaja i pretrage, dobijamo da ljudi mogu brže da pronađu stvari koje traže. Oni jednostavno ukucaju u pretragu i pronađu šta im je potrebno i potom odlaze na sajt i postaju još zainteresovanjiji. Dolazimo do zaključka da sajtovi mogu da budu izgrađeni za pretraživače, ali pretraživači postaju sve pametniji tako da mogu da prepoznaju koji sajtovi nisu izgrađeni za ljude. Ukoliko čovek dođe na sajt i vidi da je sadržaj napisan samo za pretraživače oni će brzo otići dalje. Zbog toga je neophodno da sadržaj ima dobru optimizaciju za pretraživače, ali i vrednost za čitaoce.

Seth Godin u svojoj knjizi objašnjava da danas postoje dve vrste marketinga:
1. Interruption Marketing (Prekidajući marketing)
2. Permission Marketing (Dozvoljavajući marketing)

U našoj zemlji je još uvek u velikoj meri zastupljen prekidajući marketing, a u to spadaju TV reklame, bilbordi, baneri i drugo. Prekidajući se zove zato što prekidaju ljude u onome što rade i time pokušavaju da skrenu pažnju na proizvod ili uslugu. Web baner prekida posetioce u čitanju sajta očekivajući da će se bar neko od njih zainteresovati za ono šta se na njemu nudi.
SEO spada u dozvoljavajući marketing jer on samo pomaže ljudima da lakše pronađu ono što traže, a uz to ih ne uznemirava. U narednim blog postovima biće objašnjeno kako jedan biznis može da počiva na ovoj tehnici i time poveća prihode.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Pročitano 903 puta