Najnoviji članci

Korišćenje eksternih informacija za analizu konkurencije

Napisala 

Postoje brojni sekundarni izvori informacija dostupnih na tržištu, od besplatnih vladinih informacija do istraživačkih informacija o pojedinačnim kompanijama. Postoje i opšte, sekundarne informacije kao što su: informacije o konkurentskim sajtovima (npr. Alexa.com), online baze podataka, posmatranje oglašavanja konkurencije, saopštenja za štampu, Web sadržaji i drugo.

 

Vladini izvori

Vladini izvori su uglavnom jeftini ili čak besplatni, a njegove informacije koriste se za predviđanje opštih trendova i utvrđivanje generalnog stanja neke industrije. Pomoću ovih informacija može se utvrditi potencijal posmatranog tržišta.

Posmatranje konkurentskih aktivnosti

Jedan od najlakših i najboljih načina za obavljanje preliminarnog istraživanja konkurencije je posmatranje njihovog oglašavanja, kako tradicionalnog tako i web. Takođe dobro je proučiti i njihove Web sajtove i utvrditi kakva im je strategija pozicioniranja.

Praćenje konkurencije

Istraživanje konkurencije treba staviti u kontekst mogućnosti i ograničenja kompanije i potreba i zahteva kupaca. Ovaj strateški trougao treba da bude osnova u procesu analize slabih i jakih strana konkurencije. Pored ovih informacija, analiza konkurencije treba da pruži informacije o potencijalnoj konkurenciji, reakciji na promenu strategije postojećih konkurenata, zatim o supstitutima, o snazi ponuđača i kupaca i dr. Tržišna situacija poput povećane potražnje je najčešći uzrok pojavi nove konkurencije. Marketari treba da znaju da sve što je za njih na novom tržištu predstavljalo mogućnost, identično utiče i na konkurenciju. Brzo osvajanje tržišta, odnosno skraćivanje faze uvođenja proizvoda je jedno od mogućih rešenja stabilnog pozicioniranja. Međutim, konkurencija danas brzo kopira proizvod i tehnologiju proizvodnje, tako da kompanije moraju pronaći alternativna rešenja u procesu osvajanja tržišta i svakodnevne trke sa konkurencijom. U takvom okruženju kreiranje jakih i lojalnih veza sa mušterijama je postalo jedno od retkih područja ostvarivanja konkurentske prednosti. Ovo nije novina, već nešto što je oduvek bilo poznato marketarima, međutim, zbog mnogobrojnih mogućnosti primene savremenih tehničko tehnoloških rešenja u procesu CRM (Customer Relationship Management), strategije privlačenja i održavanja odnosa sa kupcima dobijaju tretman prioritetnih strategija u konkurentskoj borbi. Kreiranje jakih veza sa kupcima/potrošačima, sa jedne strane, i sa dobavljačima, sa druge strane, omogućava ostvarivanje sigurne konkurentske prednosti, kao i dugoročnu perspektivu. Pored analize konkurencije, analizom mikro eksternog okruženja mogu se dobiti odgovori koji se tiču ponašanja kupaca, javnosti, atraktivnosti dobavljača kao i potencijalnih distributera. Dobijeni odgovori predstavljaju polazni materijal za dizajn i sprovođenje efikasne CRM strategije jer omogućavaju razumevanje postojećih odnosa sa kupcima i prepoznavanje trendova koji ih mogu promeniti.

            Analiza performansi Web sajta je od velike važnosti za svaku organizaciju. Međutim, posmatranjem samo vašeg sajta izostavljate važan odgovor na pitanje - Kako rade vaši konkurenti? Ukoliko je vaš sajt poboljšan, a vi ste i dalje iza konkurencije, neophodno je da ga još više poboljšate. Srećom, podatke o konkurenciji je lako nabaviti u svetu interneta. Postoji nekoliko različitih izvora odnosno alata za praćenje i analizu konkurenskih sajtova.

Imajući u vidu koliko je od vitalnog značaja saobraćaj na webu, nije iznenađenje što je ovaj alat jedan od najkorišćenijih. Ovi alati nisu nužno tačni, ali mogu pružiti korisne informacije.

 Postoji vise rezličitih načina kako možete da analizirate sajt pored analize saobraćaja. Informacije o tome kako je konkurentski sajt izgledao u prošlosti, njegova optimizacija za pretragu, informacije o domenu i slično su informacije koje mogu biti korisne u različitim situacijam.

Primeri nekih od alata su:

Alexa - Prikazuje popularnost vašeg sajta u odnosu na konkurenciju, uključujući i broj pregleda stranica. Analiza pretrage pokazaće vam koje termine konkurencija koristi da bi povećala saobraćaj, odakle dolaze posetioci na konkurentske sajtove i koju vrstu posetilaca imaju konkurenti.

Compete - Otkriva kako vaši konkurenti privlače i zadržavaju kupce na sajtu, koje su njihovi najproduktivniji, najnoviji ili neiskorišćeni kanali. Pomoću demografskog alata možete utvrditi odakle dolaze konkurentski posetioci, kao i njihov pol, starost ili čak i prihod. Poboljšajte pretragu svog sajta, tako što ćete utvrditi koje su to ključne reči koje povećavaju saobraćaj na sajtu vašeg konkurenta.

Web Archive - Ova mašina za vraćanje u prošlost je zapravo neprofitan sajt koji je sačuvao neke od 85 milijardi stranica u arhivu na internetu. Prilično je neverovatno kada vidite ranije izglede nekih sajtova. Kada je reč o analiziranju konkurencije, ovo je savršen sajt, jer na ovaj način možete utvrditi kako su se konkurentski sajtovi razvijali i utvrditi broj njihovih korisnika kroz različite vremenske periode i slično.

Site trail - Ovo je sveobuhvatni sajt, jer koristi analize različitih sajtova ili alatki i uključuje:

 1. Analizu društvenih mreža – Određuje koliko je popularan traženi sajt na društvenim mrežama.
 2. SEO analizu - Prikazuje koliko je dobro sajt optimizovan za popularne pretraživače kao što su Google, Yahoo i Bing.
 3. Analizu posetilaca – Procenjuje koliko ljudi posećuje sajt.
 4. Analizu saobraćaja – Daje više informacija o saobraćaju nekog sajta i kako se on kotira na Alexa i Compete.
 5. Analizu prihoda - Računa cenu sajta i iznos prihoda od reklamnog oglašavanja na sajtu.
 6. Analizu sadržaja - Prikazuje ključne reči i druge faktore vezane za sadržaj određenog sajta.
 7. Link analizu – Otkriva sa kojim je sajtovima povezan traženi sajt.
 8. Hosting analizu – Prikazuje IP adresu i lokaciju servera, kao i sve što obuhvata hostng kompanija.
 9. Analiza domena – Sagledava ime domena nekog sajta, saznaje na koga je registrovan, kada će registracija da istekne i drugo.
 10. Analiza servera – Otkriva brzinu sajta, opterećenje po stranici i vrstu programskog jezika.
 11. Analiza boja – Prikazuje brz snimak najboljih boja korišćenih na sajtu uključujući i hex kodove i gustinu boje.
 12.  Ostalo – Daje HTTP heder analizu i još mnogo toga.
 

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Pročitano 1170 puta