Najnoviji članci

Web analiza sajta i anketiranje posetilaca

Napisala 

Broj informacija koji možete da prikupite vrlo jeftino sa vašeg sajta je skoro beskonačan. Postoje dva primarna metoda za dobijanje informacija o posetiocima vašeg sajta, a to su svakako praćenje protoka na websajtu korišćenjem nekog alata za analitiku i anketiranje posetilaca.

Ove metode se lako postavljaju i jeftine su. Iako ćete možda na kraju zaposliti agenciju da vam obezbedi pravilno osmišljen upitnik i stručno analizira podatke, ipak u početku možete učiniti mnogo ako ne i sve uz pomoć samostalne web analize.

 

Praćenje protoka na web sajtu se dobija jednostavnim korišćenjem Gopgle Analytics alata besplatnog servisa. Google Analytics je odličan alat za analizu vašeg poslovanja i oglašavanja na internetu. Neophodno da kod za pretraživanje, koji dobijete na ovom sajtu, ubacite u HTML kodova svake stranice vašeg sajta koji želite da pratite. Jednom kada ubacite kod u vaš sajt možete da analizirate saobraćaj na više različitih načina korišćenjem nekih od sledećih Google Analytics alata:

  1. Alati za analizu – Zasnovani su na moćnoj platformi za izveštavanje, koja se lako koristi, tako da možete odlučiti koje podatke želite videti i prilagoditi izveštaje, uz samo nekoliko klikova.
  2. Analitika sadržaja - Izveštaj o sadržaju će vam pomoći da shvatite koji delovi vašeg web sajta imaju dobar učinak, koje su stranice najpopularnije, kako biste mogli omogućiti bolji doživljaj svojim klijentima.
  3. Analitika društvenih mreža – Web je društveno mesto, a Google Analytics meri uspeh vaših programa za društvene medije. Možete analizirati kako posetioci ostvaruju interakciju sa funkcijama deljenja na sajtu (kao što je Google+ dugme) i sa vašim sadržajem širom platformi za društvene mreže.
  4. Analitika za mobilne uređaje - Merite uticaj mobilnih uređaja na poslovanje. Pored toga, ako pravite aplikacije za mobilne uređaje, Google Analytics nudi opreme za razvoj softvera za iOS i Android kako biste mogli meriti kako ljudi koriste vaše aplikacije.
  5. Analitika konverzija - Saznajte koliko klijenata privlačite, koliku prodaju ostvarujete i kako korisnici ostvaruju interakciju sa sajtom pomoću niza funkcija za analizu Google Analytics.
  6. Analitika oglašavanja - Maksimalno iskoristite oglašavanje tako što ćete saznati kako funkcionišu vaši oglasi za društvene mreže, mobilne uređaje, pretraživanje i multimedijalni oglasi. Spojite aktivnost na web stranici s marketinškim kampanjama kako biste dobili kompletnu sliku i poboljšali učinak oglašavanja.

Anketiranje posetilaca je različito od anketiranja kupaca, u smislu da je posetilac sajta pozvan da odgovori na anketu o njegovom iskustvu odmah nakon što završe sa pregledom sajta. Pitanja u anketi su formirana tako da marktar odkrije kako se posetilac osećao na sajtu, da li je zadovoljan ili šta mu je zasmetalo. Sa ovim informacijama kompanije mogu odmah da reaguju i poprave određe nedostatke na svojim stranicama. Ove ankete mogu takođe da pomognu da se poboljšaju rezultati protoka. Pored toga, ovi tipovi istraživanja su obično besplatni ili veoma jeftini, u zavisnosti od istraživačkog sistema koji se koristi

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Pročitano 1034 puta